Grønland

Camp North, Eqalagsugsuit

23/7 – 2/8 2018

Da har vi kommet hjem fra uka på Grønland! Dette ble noe av det villeste og vakreste som har vært innen fisketurer for min del. Vi var veldig spente alle mann i forkant siden ingen av oss hadde fiska på denne destinasjonen før. Oppgang av sjørøye er alltid sjansespill, men uka vi valgte skulle være den sikreste. Vi traff spikeren på hodet til de grader og traff klokkerent med fiskeforhold og oppgang. Det kom sjørøyer på sjørøyer. Mye sjørøye. Store var de også. Gruppa landa hele 1581 sjørøyer under oppholdet der den største var på 4,0 kg. Vi hadde mange fra 3,3 – 3,8 kg også.

Vel, nok om det. Turen startet i København der vi fløy over til Sisimiut. En liten by vest på Grønland som holder ca 6000 innbyggere. Her spiste vi god mat og fikk møte vær kokk og guide under turen.



Fra Søndre Strømfjord til Sisimiut fløy vi propellfly

I Sisimiut ble vi henta i en større båt og frakta ca 10 mil lenger nord inn til elva Eqalugsugsuit som vi fiska i. Forskjellen på høy – og lavvann var hele 3 meter så her måtte vi time når vi ankom elva. Siste strekk kjørte vi gummibåt inn til elvemunning.





De gale har det godt. Sander og Kai er klare for sjørøyeparadis

Vel fremme i camp var det på tide å finne hvert vårt telt som allerede stod rigga. Her fikk vi låne tykke liggeunderlag, samt det var også et større mattelt med to bord til 12 personer.



Kalle gjorde oppholdet vårt til en magisk opplevelse. Mannen lagde mat av høy klasse noe gjengen satt veldig stor pris på

Klar for å fiske gikk vi samla alle mann under den første økta. Vi spredte oss litt oppover og det var nok flere enn meg som starta fiske i de nedre deler for å kjenne litt på “trykket”. Vi visste jo lite om hvor mye fisk det var i elva. Det skulle vise seg å være mer og større fisk jo lenger opp man kom.



Jeg åpna ballet med denne flotte dama på 2,1 kg. Ho vaka steady og i det øyeblikket hadde jeg kun en caddis i boksen. Den tok på første flyt!

Fikk sjokk da jeg kjente på de kreftene de serverte. Med elvetemperaturer på 10 grader og kruttsterk fisk fikk vi virkelig testa utstyret! Fikk sett mye backing denne uka for å si det sånn.



Tom Arne starta pent med denne simla

Lenger opp i elva var det fisk. Nesten litt for mye av det gode til tider. Bare se her;



Sjørøyene stod pakka og lagvis i enkelte deler av elva

Vi fikk mye fisk på skumfluer (foam) de første to døgna. Flere av oss fikk over 50 sjørøyer pr dag også. I tillegg til at vi traff rimelig bra på oppgang var elva også urørt uka før vi kom. Etterhvert så kjente vi at elva ble litt tregere (hvis man kan bruke det uttrykket). Nils-Petter satte igang med å endre fisketeknikk og fiska med myggpupper og nymfer. Dette skulle vise seg å være veldig effektivt. I tillegg til tørrfluefisket så hadde vi brått flere strenger å spille på. Var litt usikre på om sjørøya faktisk spiste i elva og det kunne vi bekrefte!



Foam og skater fluer fungerte utmerket



Vårfluefisket var effektivt og visuelt. Her kunne vi se sjørøya stå på grundt vann og stige for så å ta flua

Etterhvert ble det nymfefiske og imitasjonsfiske for alle penga for min del. Dette er det morsomste som finnes syns jeg og når man har slike forhold vi opplevde her, så er det bare å ta for seg.



Denne sjørøya på 2,6 kg tok en liten og rød kulehodenymfe i en knøttøliten kulp i en sideelv



Dagene flyr når man har det slik. Vi hadde stort sett middag klokken 2000 hver dag med påfølgende frokost dagen etter kl. 0800. Vi smurte matpakker og supplerte gjerne med real turmat i løpet av dagen. Middagene på kveldene var som sagt noe gruppa satt høyt. Kalle lagde grymt god mat i resturant klasse 😉



Varmrøkt sjørøye og grava røye til forrett var bare helt magisk

Helt øverst i elva var det et langstrakt vann. Over der var det enda en elv og her hadde vi tilgang til motorbåt. Hele turen tok 2,5 timer en vei, så her var det dagstur for å si det sånn. Her var det mye stor sjørøye. De stod pakka i kulpene og det var faktisk et “problem” å fiske. Det var lett å huke fisk og man skulle være forsiktig å trekke i lina etter et kast. Det var rett og slett så mye fisk i kulpene at jeg lot vær å fiske. Nedover var det også mye fisk, men bedre forhold for å ikke huke fisk. Nede dro jeg på en pen sjørøye på 3,4 kg på en skumflue. Kampen var lang og hard og når jeg skulle sette den ut ropte Kjetil på meg og peka bak meg. 30 meter bak meg stod en moskus! Jeg så bare en stor og brun rygg oppi buskene og en busk for ble nappa blader av. Disse dyra skal man ikke spøke med og jeg la vei over elva og klatra opp en liten skråning. Moskusen rusla videre og kikka på meg ved et par anledninger. Flotte dyr og flott skue!



Noen motiver er bedre enn andre. Her står moskusen ute på brinken og skuer utover elva

Her hadde vi noen flotte opplevelser denne dagen og vi vendte nesa hjemover etterhvert. Vi fikk også se havørn et par ganger når vi kjørte båten over vannet.



Havørna gjorde en stor sving for å kontrollere litt

Hjemme ved campen dro de andre fisk. Tom Arne fant en stim med røslige fisker og fikk etterhvert nappa opp en på 3,5 kg på nymfe.



Tom Arne med en pen nymfefanga sjørøye på 67cm

Slik gikk dagene. Fisken avtok ikke og vi lå på +/- 300 sjørøyer pr dag på gruppa. Dette er fantastiske tall og moro var det at mye av fisken var på 2-3 og flere over 3 kg også. Var endel smått også, men det hører jo med.



Peter Knudsen (guide) og jeg med min største på turen. 3,7 kg på nymfe

Hadde også med en 7,8 fot AFTM #2 stang også. Ble nesten litt uvel av å tenke på å få på en stor fisk på denne. Dette er nesten en forlenga nervetråd å regne og med de kruttsterke fiskene der da….. Ok, vi måtte prøve. På en av de første flyta fikk jeg denne saken på 3,3 kg. Ikke lett å få den inn, men utrolig moro å kjenne så massive krefter på så lett utstyr.



Ny rekord på klasse 2, en sjørøye på 3,3 kg!

Kjetil så jo hva som skjedde og spurte pent om å få teste. Har var ikke noe dårligere han. Her ble det en sjørøye på 3,1 kg på samme plass og samme nymfe 🙂



Kjetil med en sjørøye på 3,1 kg på 7,8 fot klasse 2

Vel, hva skal man si? Sånn kunne vi bare fortsette virka det som. Gruppa var meget fornøyd med opplegget og vi hadde ingenting å utsette på noe egentlig. Fisket var ekstremt bra, maten likeså og alle i gruppa fungerte utmerket sammen. Nesten litt vemodig å dra hjem i så flotte omgivelser. Men alt har en ende og det var også godt å komme hjem også da 😉



Med på turen, fra venstre; meg, Erik (hjelpegutt), Finn, August (hjelpegutt), Kalle (kokk), Morten N, Tom Arne, Tor Erling, Terje, Bjørn Morten, Kjetil, Sander, Nils-Petter, Kai og Peter (guide)

Med dette må vi bare rette en STOR takk til Getaway Tours for et formidabelt opplegg og ikke minst fiske.